Op vakantie met contactlenzen!
Nu de zomervakantie nadert en veel mensen voor langere tijd op vakantie gaan, is het een leuk moment om te vertellen hoe makkelijk het is om met contactlenzen te reizen. Lenzen zijn ideaal voor op reis, mits je een aantal dingen in de gaten houdt. Het is vooral zo handig omdat de zonnebril vaak ook gedragen wordt tijdens de vakantie. Je kunt een zonnebril op zonder sterkte en kan die binnen direct afdoen. En met lenzen heb je geen last van een bril tijdens activiteiten als raften, mountainbiken of andere sporten. We hebben een paar tips voor je op een rij gezet.
Hoe je contactlensvloeistof te bewaren
De bewaartemperatuur van de meeste vloeistoffen ligt zo rond tussen de 4°C. en 25°C. Het is dus van belang de vloeistof op een koele plaats te bewaren. Conserveringsmiddelen en desinfectie middelen nemen af naarmate de fles langer geopend is. Ga dus niet met een halflege fles op vakantie, maar neem liever 2 kleine, nieuwe verpakkingen mee.
Van een aantal gerenommeerde vloeistof fabrikanten zijn vloeistof reispakketten, zogenaamde Flight packs verkrijgbaar, met kleine reisverpakkingen vloeistof en schone, nieuwe lenshouders. klik hier om het assortiment te bekijken.
Zonnebrandcrème aan je handen – eerst je lenzen in doen
Eerst je lenzen in doen en daarna pas jezelf – of je reisgenoot – insmeren met zonnebrandcrème. Anders krijg je misschien de vettige crème op je lenzen; dat geeft dat een wazig beeld en het irriteert ook. Per ongeluk toch gebeurd? Ga niet in je ogen wrijven (dat helpt niet) maar haal je lenzen eruit en maak ze goed schoon.
Reserve contactlenzen en bril mee, voor de zekerheid
De meeste Nederlandse bril- of lensdragers weten niet dat je in veel Europese landen verplicht bent om een reservebril in de auto te hebben. In Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland worden regelmatig boetes uitgedeeld aan automobilisten die geen reservebril bij zich hebben. Ook in Portugal, Spanje en Zwitserland geldt deze regel. Als u uw bril of lenzen kwijtraakt of beschadigt en toch achter het stuur kruipt, komt immers de rijvaardigheid in gevaar. Om veilig auto te rijden, is het dus belangrijk om een reservebril of -lenzen in de auto te hebben. Maar liefst 72 procent van de brildragers en 85 procent van de lensdragers is hier niet van op de hoogte. De helft van de bril- en lensdragers neemt dan ook nooit een reservebril of -lenzen mee.
Lenzenhouder schoonmaken
Neem je liever andere lenzen mee? Dan gaat je lenzenhouder natuurlijk ook mee op reis. Thuis kun je hem met water schoonmaken, want Nederlands kraanwater is zo ongeveer het schoonste ter wereld. In het buitenland is dat regelmatig heel anders.
Niet spoelen met leidingwater.
Kalk en micro-organismen kunnen uw lenzen en uw lenshouder aantasten.
Daarom kun je daar het beste je lenzenhouder met lenzenvloeistof omspoelen. Of met een speciale zoutoplossing, die is vaak wat goedkoper en de meeste opticiens hebben het wel in huis. Ook prima: koolzuurvrij mineraalwater uit een flesje dat je zelf hebt opengemaakt.
Stop je lenzen nooit in je mond.
Op uw tong zitten heel wat bacteriën, die met plezier naar uw lenzen verhuizen.
Denk eraan dat handhygiëne het allerbelangrijkste is. Was je handen altijd met water en zeep voordat je je lenzen aanraakt, en droog je handen goed af
Bescherm je ogen tegen de zon
Waarschijnlijk gebruikt u al zonnebrandcrème om uw huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Maar ook uw ogen hebben bescherming nodig tegen de zon.
Ultraviolet (UV) straling is onderdeel van het lichtspectrum van de zon dat de aarde bereikt. Uit studies is gebleken dat deze straling één van de redenen is waarom ons zicht achteruit gaat als we ouder worden (maculaire degeneratie). Blootstelling aan de zon kan ook leiden tot ernstige oogaandoeningen zoals cataract. Eén op de vijf gevallen van cataract wordt veroorzaakt door de zon. Veel van deze gevallen kunnen dus voorkomen worden met een goede UV-bescherming.
Lenzenvloeistof meenemen in het vliegtuig: mag dat? Lees hier ons artikel over: vliegen met contactlenzen in.