Hoe lenzen uitdoen? Tips en stap-voor-stap instructies

Advies
Toplenzen

Hoewel contactlenzen vaak de plaats innemen van een bril, hebben beide vormen van oogcorrectie verschillende manieren van dragen en verzorging.

De eerste jaren kan het dragen van contactlenzen nog wat onwennig aanvoelen. Maar als je voldoende oefent, wordt het een gewoonte om je lenzen veilig in te brengen en uit te nemen.

In dit artikel geven we stap-voor-stap instructies voor het uitnemen van zowel zachte als harde contactlenzen, en ook voor het omgaan met mogelijke complicaties bij het gebruik van contactlenzen.

Instructies voor het uitnemen van contactlenzen

Er zijn twee soorten contactlenzen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor oogcorrectie:

  • Zachte lenzen. Deze zijn zachter en comfortabeler. Ze omvatten daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, torische lenzen en gekleurde lenzen.
  • Harde lenzen. Deze zijn steviger en worden soms voorgeschreven om langer te dragen.

Hieronder vindt je stap-voor-stap instructies voor het uitnemen van zowel zachte als harde contactlenzen.

Hoe zachte lenzen uitnemen

Stap 1. Was je handen grondig met water en zeep. Gebruik geen zeep met een sterke geur, want dat kan je ogen irriteren. Breng geen lotion of andere substanties aan op je handen voor je je lenzen inbrengt.

Stap 2. Droog je handen af met een schone, pluisvrije doek of een papieren handdoek. Gebruik een pas gewassen handdoek of schoon papieren handdoekje om je handen af te drogen. Dit kan helpen voorkomen dat er vuil of bacteriën in je oog terechtkomen.

Stap 3. Leg een schone handdoek onder je oog om de contactlens op te vangen als deze valt. Aangezien de meeste mensen contactlenzen boven de gootsteen uitnemen, loopt men het risico de contactlens te verliezen als deze eruit valt voordat je hem kunt opvangen. Door een handdoek onder je gezicht te leggen, kun je de lens opvangen als hij valt.

Stap 4. Houd met je niet-dominante hand het onderste en bovenste ooglid van je oog open. Het is niet nodig om je niet-dominante hand te gebruiken om je oog open te houden. Het maakt het echter gemakkelijker om je dominante hand vrij te houden voor het verwijderen van de lens.

Stap 5. Gebruik de wijsvinger en duim van je dominante hand om voorzichtig in de contactlens te knijpen. Knijp heel voorzichtig aan beide kanten van de contactlens om de lens van je oog weg te trekken. Zorg ervoor dat je niet direct in je oog knijpt.

Alternatieve Stap 5. Gebruik de wijsvinger van je niet-dominante hand om de contactlens uit je oog te schuiven. Kijk omhoog en weg van de onderkant van je oog. Druk je vinger tegen de onderkant van de lens en schuif hem naar beneden. Als je de lens naar beneden en verder weg van het midden van je oog schuift, moet het gemakkelijk uit te schuiven zijn, of je kunt het eruit knijpen met je duim en wijsvinger.

Hoe verwijder je harde lenzen

Stap 1. Was je handen grondig met water en zeep.

Vermijd het gebruik van sterk geparfumeerde zeep, aangezien dit je ogen kan irriteren. Breng geen lotion of andere substanties aan op je handen voordat je de lenzen inbrengt.

Stap 2. Droog je handen af met een schone, pluisvrije doek of papieren handdoek.

Gebruik een pas gewassen handdoek of schoon papieren handdoekje om je handen af te drogen. Dit kan helpen voorkomen dat er vuil of bacteriën in je oog terechtkomen.

Stap 3. Leg een schone handdoek onder je oog om de contactlens op te vangen als deze valt.

Voor het verwijderen van harde contactlenzen is het meestal nodig de lens op te vangen als hij valt, in plaats van hem direct vast te knijpen of vast te pakken. Daarom is het raadzaam een handdoek direct onder je gezicht te leggen, voor het geval dat.

Stap 4. lenzen uitnemen met een zuignapje voor contactlenzen.

Hierbij maak je gebruik van een contactlens zuigertje ( hard lens handler) Deze zal je ontvangen tijdens de instructie.
Neem het contactlenszuigertje tussen duim en wijsvinger en open je ogen zover mogelijk. Plaats het zuigertje loodrecht op de contactlens.
Het zuigertje hecht zich aan de contactlens en zo kun je de lens uit het oog nemen.
Om de lens van de zuiger af te halen, draai je de zuiger een kant op en schuift tussen duim en wijsvinger de contactlens van het zuignapje af.

Alternatieve stap 4. Trek de hoek van je oogleden strak om de lens eruit te wippen.

Plaats twee vingers op de bovenste en onderste buitenhoek van je oogleden. Trek stevig, alsof je je huid naar je oor trekt. Terwijl je aan je huid trekt, moet je oog op natuurlijke wijze sluiten en dichtknipperen. Hierdoor zal de contactlens gemakkelijk uit je oog komen.

Hoe kan ik vastzittende lenzen verwijderen?

Soms kan een contactlens vast komen te zitten in je oog, wat ongemak of zelfs pijn veroorzaakt. Als dit gebeurt, hoeft je niet in paniek te raken, want er zijn een paar eenvoudige trucs die je kunt proberen om de lens los te maken.

Twee methoden om vastzittende lenzen te verwijderen

  1. Knipper met je oog terwijl je van boven naar beneden kijkt. Dit kan helpen om de lens weer normaal aan je oog vast te laten zitten.
  2. Sluit je oog en gebruik je vinger om de contactlens voorzichtig terug op zijn plaats te duwen. Dit is vooral nuttig als je weet waar de lens vastzit.

Als je de contactlens nog steeds niet zelf kunt verwijderen, maak dan een afspraak met je contactlensspecialist. Deze kan een oogonderzoek uitvoeren om te bepalen waar de lens vastzit en deze veilig verwijderen.

De beste verzorgingstips voor contactlenzen

Als het dragen van contactlenzen nieuw voor je is, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen om je lenzen goed te verzorgen.

  • Houd je contactlenzenvoorschrift up-to-date en zorg ervoor dat je geen lenzen gebruikt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.
  • Gebruik geen gebruikte lenzen opnieuw en gebruik ze niet langer dan voorgeschreven, want dat kan het risico op infecties verhogen.
  • Houd je contactlensdoosjes schoon om te voorkomen dat vuil en bacteriën zich met je schone lenzen vermengen. Vervang je lenshouder elke 3 maanden.
  • Ga niet zwemmen of douchen met contactlenzen in, want het water kan de integriteit van je lenzen aantasten.
  • Slaap niet met je contactlenzen in, want dit kan mogelijk leiden tot een verhoogd risico op ooginfecties of andere complicaties.

Als je nog andere belangrijke vragen of zorgen hebt over het inbrengen, verwijderen of de veiligheid van contactlenzen, kun je contact opnemen met je contactlensspecialist voor hulp.

Voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk dat je voorzichtig bent bij het inbrengen en uitnemen van contactlenzen, om beschadiging van je ogen te voorkomen. Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen bij het uitnemen van contactlenzen:

  • Knijp niet te hard. Hoewel knijpen in de contactlens een van de gemakkelijkste manieren is om zachte lenzen uit te nemen, loopt de lens het risico te scheuren als je te hard knijpt.
  • Wees voorzichtig in de buurt van je hoornvlies. Ogen zijn uiterst gevoelig, vooral als je ze aanraakt, erin prikt of krabt. Probeer bij het uitnemen van je lenzen je eigen oog niet aan te raken.
  • Let op je lange nagels. Als je lange nagels hebt, moet je extra voorzichtig zijn bij het uitnemen van je lenzen om krassen op de lens of op je oog te voorkomen.
  • Was altijd je handen. Bacteriën kunnen gemakkelijk via een vuile vinger in je oog terechtkomen. Daarom is het van cruciaal belang dat je je handen reinigt voordat je contactlenzen uitneemt of inbrengt.

Het belangrijkste is dat je zo voorzichtig mogelijk bent rond je ogen wanneer je contactlenzen inbrengt en uitneemt.

Aanvullende tips om lenzen uit te doen bij lange nagels acryl- nepnagels

Het uitnemen van contactlenzen kan lastig zijn als je ze voor het eerst draagt, maar vooral als je lange nagels hebt. Als je een bepaald principe volgt bij het uitnemen van contactlenzen, kun je het risico op schade en infecties tot een minimum beperken.

  • Reinig je nagels ook goed. Als je er een hebt, is het misschien een goed idee om een nagelborsteltje te gebruiken. Omdat je zo dicht bij je ogen komt, wil je er zeker van zijn dat al het vuil veilig verwijderd is.
  • Gebruik alleen je vingertoppen en niet je nagel. Je wilt je hoornvlies of de contactlens niet beschadigen.
  • Onderzoek de lens op beschadiging. Lange nagels kunnen bijzonder schadelijk zijn voor contactlenzen. Nadat je je contactlens hebt uitgenomen, onderzoek je hem op beschadigingen voordat je hem in het doosje doet. Houd de lens op het puntje van je wijsvinger en houd hem tegen het licht. Onderzoek de lens op scheurtjes of vuil. Een beschadigde lens kan oogirritatie veroorzaken en mogelijk het hoornvlies scheuren, met schade aan je oog tot gevolg. Als je beschadigingen opmerkt, gooi de lens dan weg in plaats van hem te bewaren.
  • Als je regelmatig pijn en ongemak voelt bij het dragen van lenzen, overweeg dan om je nagels te knippen of te kiezen voor een bril.

Lenzen uitdoen met pincet?

Belangrijk: gebruik nooit een pincet of een hulpmiddel om je zachte lenzen te pakken! Gebruik altijd je vingertoppen en nooit je nagels! Het maakt niet uit welke vinger je gebruikt om jouw lenzen in te doen, de meeste mensen gebruiken gewoon hun wijsvinger.

Wanneer moet je de (huis)arts bellen?

Contactlenzen zijn een veilig en populair alternatief voor een bril, vooral wanneer hygiëne in acht wordt genomen. Toch moet je een bezoekje aan je arts inplannen als je een van de volgende symptomen ervaart:

  • oogpijn
  • lichtgevoeligheid
  • wazig zicht
  • Oogafscheiding

Deze symptomen kunnen wijzen op een infectie, schade aan je hoornvlies, of iets anders dat medische aandacht vereist.

 

Onze producten
Overzicht van onze producten

Redacteuren
Heldere informatie over contactlenzen, gebruik, onderhoud en oogverzorging. Onze gediplomeerde optometristen helpen jouw.